Empathie in de Opvoeding

Empathie in de Opvoeding

Heb jij het wel eens meegemaakt als opvoeder dat je niks kon met de gevoelens of gedachten van je kind? Dat je niet begreep wat je kind bedoelde of voelde?

Vandaag kwam ik deze video tegen over empathie. Toen ik de video bekeek zag ik veel raakvlakken met mijn werk als kindercoach. Je kunt namelijk veel hebben aan een kwaliteit als empathie tijdens kindercoaching. Het wekte mijn interesse, en heb het begrip ‘empathie’ nog eens nader onderzocht. Wat blijkt? Naast het belang ervan in kindercoaching, is het één van de belangrijkste waarden in de opvoeding van je kind.

Het woordenboek over empathie: “Eigenschap dat je de gevoelens of gedachten van een ander aanvoelt; inlevingsvermogen”. 

Ook wel empathisch vermogen genoemd. Tijdens de opvoeding heb je te maken met de gevoelens en gedachten van je kind. Om deze te begrijpen, is empathie/inlevingsvermogen nodig. Op deze manier kun je je kind namelijk het best helpen met het uiten van zijn gevoelens en hem vervolgens helpen hier iets mee te doen en het gevoel een plek te geven.

Vaak proberen wij als opvoeders een vervelend gevoel van een ander te verminderen door opmerkingen als: ‘zo erg kan het toch niet zijn’ of  ’kijk eens naar wat je allemaal hebt’. Het is lief bedoeld, maar vaak helpt zo’n antwoord niet. Je kind voelt zich niet gehoord en niet begrepen en voelt zich hierdoor niet beter. Echter, je verbinden met het gevoel van je kind, maakt dat de ander zich echt beter gaat voelen.

Empathie hebben voor kinderen doe je zo: 

1. Bekijk het gevoel/de gedachte vanuit het perspectief van je kind. Probeer je in te leven in wat hij vertelt, probeer je de situatie voor te stellen.

2. Geef geen oordeel aan het gevoel/de gedachte van je kind. Luister goed naar wat het kind vertelt en neem het serieus.

3. Herken en erken het gevoel/ de gedachte van je kind. Geef terug wat je gehoord hebt: ‘dus je voelt je verdrietig’ of ‘dus je bent boos op de juf’. Hierdoor voelt je kind zich gehoord en zo kun je als opvoeder checken of je het goed begrepen hebt.

4. Praat over het gevoel/de gedachte van je kind. Zeg wat je voelt: ‘ik ben blij dat je het mij vertelt, of ‘ik begrijp dat het rot voor je was’.

Empathie hebben voor iemand is een keuze. Om je te kunnen verbinden met iemands gevoelens, is connectie met het eigen gevoel nodig. Zo kun je namelijk weten hoe de ander zich voelt.

Wanneer je niet weet wat je met het gevoel/ de gedachte van je kind aanmoet? Luister, neem het gevoel serieus en erken het! Kortom, gebruik je empathisch vermogen!

Wil je tips meer toegespitst op jouw persoonlijke situatie of heb je een vraag, mail dan naar info@kindercoachutrecht.nl of maak een afspraak via het contactformulier op de site. 

1 Reactie
  1. Wat fijn te lezen en te denken;yes,ik ben op de goeie weg!”

Laat een reactie achter