Prentenboeken lezen met kinderen

Prentenboeken lezen met kinderen

Prentenboeken lezen met je kind is leuk om te doen, en bovendien is het leerzaam, waardevol voor zowel de taalontwikkeling als de sociaal emotionele ontwikkeling van je kind.

Zelf gebruik ik bij het coachen van kinderen regelmatig prentenboeken. Ik lees ze voor en we praten erover. Ik kies een prentenboek die past bij het thema van de coaching (bijv. angst, boosheid of rouw). Maar soms pak ik er ook willekeurig één uit de kast of komen kinderen zelf met een boek wat ze willen lezen.

Mijn ervaring is dat alle kinderen het heerlijk vinden om te luisteren naar een verhaal. Daarnaast kun je aan de hand van een prentenboek een bepaald thema goed bespreken en er nog een creatieve opdracht aan vastplakken.

Prentenboeken en Taalontwikkeling

Zoals hierboven al genoemd is voorlezen een positief effect op de taalontwikkeling van je kind. Je kind leert heel veel nieuwe woorden bij die ze nog niet kenden. De woorden komen in een duidelijke context naar voren en er staan veel plaatjes bij, waardoor je kind zich ook meteen een beeld kan maken bij de geleerde woorden. Ook zeker voor beelddenkers een uitkomst! In prentenboeken komt vaak veel herhaling voor. Herhaling is belangrijk om een net nieuw geleerd woord op te kunnen slaan, dus herhaling is ideaal. Schroom dan ook niet om 10 keer hetzelfde boek voor te lezen!

Prentenboeken en Sociaal Emotionele ontwikkeling

Prentenboeken kunnen kinderen helpen hun emoties te leren herkennen en ze een plaats te geven. In een prentenboek komen verschillende thema’s aan bod, waardoor het voor ons als opvoeder een makkelijke ingang is eens over een thema in gesprek te raken. Daarnaast leven kinderen vaak mee met de personen in het boek. Ze leren zich in te leven in de gevoelens van een ander.

Omdat je even tijd maakt voor je kind, heeft voorlezen ook een positief effect op jullie relatie. Het is gezellig en je hebt even onvoorwaardelijke aandacht voor je kind. Het brengt rust en is een mooie afsluiting van de dag.

Tips bij het lezen van prentenboeken met je kind

Bij voorlezen is interactie met je kind heel belangrijk. En leuk! Probeer met je kind te praten over de inhoud en wanneer dat mogelijk is te koppelen aan een eigen situatie. Iets wat jullie vandaag of deze week samen hebben meegemaakt. Als ze bijvoorbeeld koken in het boek kun je praten over wat jullie gegeten hebben vanavond. Zo gaat het verhaal voor je kind nog meer leven. En bespreek daarbij ook de emoties van de verschillende personen. Zo leren kinderen de emoties beter herkennen bij anderen en zichzelf.

Kortom, lekker blijven voorlezen!

Lees jij ook voor aan je kind(eren)? Wat is jouw favoriete boek? En dat van je kind(eren)? En ook wel eens gemerkt dat er een interessant/leuk/fijn of misschien juist wel ongemakkelijk gesprek uit voort kwam? 

Veel voorleesplezier!

Laat een reactie achter