Moe? Chagrijnig? Je bent een mens…

Heb jij ook wel eens dat je even je dag niet hebt? Dat je moe of chagrijnig bent? En dat je dan niet altijd zin hebt om een spelletje te doen?  Of het liefst alleen nog maar op de bank zou willen liggen?

Ouders willen graag het beste voor hun kinderen en doen dan ook alles om de opvoeding zo goed mogelijk te laten verlopen. Veel ouders willen dan ook zo consequent mogelijk zijn. Maar vergeet niet: je bent een mens! En mensen zijn soms blij, soms verdrietig of boos. Je kunt het heel goed doen, maar maakt ook af en toe fouten of hebt je dag niet.

Dus acteer niet. Leer herkennen wat je voelt als ouder en accepteer dat je misschien vandaag te moe bent om een spelletje te doen. Communiceer dit vervolgens naar je kind.  Je kind voelt immers altijd je stemming aan en weet of wat je zegt wel waar is. Je kunt je eigen gevoelens niet verborgen houden voor je kind.

Altijd consequent zijn is dan ook niet mogelijk. Dat is namelijk niet echt, het is ‘doen alsof’. Op het ene moment kan je als ouder iets beter hebben van een kind dan op het andere moment. Ook even consequent zijn als je man is niet altijd mogelijk. Jullie zijn twee verschillende personen met twee verschillende achtergronden. Het is dus moeilijk om precies dezelfde opvoeding van elkaar te verlangen. Zo zitten wij mensen niet in elkaar.

Door niet te acteren geef je tevens een goed voorbeeld voor je kind. Je laat zien dat het niet erg is om ook eens verdrietig of boos te zijn. Je laat zien dat dit menselijk is. En tegelijkertijd laat je zien dat ook je kind zichzelf op die manier mag laten zien.

Je mag fouten maken, je bent echt, je bent een mens.

 

Gebruikte bron: Dr. Thomas Gordon, Luisteren naar kinderen.

Laat een reactie achter