OPVOEDING – Tips bij slaapproblemen

OPVOEDING – Tips bij slaapproblemen

Iedere ouder heeft het wel eens meegemaakt. Je kind heeft slaapproblemen.  Je hebt je kind net lekker op bed gelegd om te gaan slapen en dan…staan ze binnen no-time weer beneden: ‘Ik kan niet slapen’… En laten we eerlijk zijn, je bent als kind de hele dag onder de mensen geweest, hebt lekker gespeeld, en dan opeens moet je alleen, in het donker, in een stille kamer liggen. Niet leuk.

Toch is een goede nachtrust belangrijk, niet alleen voor een goed humeur, maar ook voor de ontwikkeling van je kind, want tijdens de slaap wordt het groeihormoon aangemaakt. Daarnaast heeft je kind slaap nodig om fysiek uit te kunnen rusten en de volgende dag weer te kunnen leren.

Vaak kunnen kinderen niet slapen, omdat ze hun hoofd nog vol hebben zitten met gedachten. Ze kunnen niet stoppen met denken. Een andere oorzaak kan angst zijn voor bijvoorbeeld het donker, of enge monsters. Wat kun je dan doen als ouder?

Schep de goede voorwaarden

Alles draait om rust creëren. Dus zorg ervoor dat de kamer enigszins opgeruimd en rustig is. Rust in de kamer brengt ook rust in het hoofd. Ook is een koele kamer met voldoende frisse lucht belangrijk, bij deze omstandigheden lukt het inslapen namelijk het best. Zorg ook dat er een schema is, deze hoeft niet op papier te staan, maar kan ook in je hoofd zitten. Als je je kind altijd volgens een vast patroon naar bed brengt, weet je kind waar deze aan toe is en dat zorgt ook voor rust. Een voorbeeld van zo’n schema is: opruimen, tanden poetsen, plassen, uitkleden, pyjama aan, voorlezen, liedje zingen en slapen.

Voor het slapengaan

Voor het slapengaan kun je je kind beter geen zware maaltijd meer geven. Het lichaam heeft dan veel energie nodig voor het verteren hiervan, wat je wakker houdt. Wel kun je een beker thee of warme melk geven voor het slapengaan. Ook is het beter een uur voor het slapen geen beeldschermen meer te gebruiken. Dus TV, computer, tablet uit. Zo zorg je voor een rustige omgeving met zo min mogelijk prikkels.

Bij het naar bed brengen

Wederom is rust creëren het advies. Je kunt even de dag doorspreken met elkaar. Dit zorgt er ook voor dat kinderen met een ‘leeg’ hoofd gaan slapen. Een aanrader hiervoor is met het boek ‘slaapklets’ van Michal Janssen. Ook tijdens mijn coachingstrajecten heb ik hier goede resultaten mee. Ook voorlezen of liedjes zingen is een goede manier om de dag mee af te sluiten.

Als je kind dan toch beneden komt..

Dan breng je hem gewoon rustig weer naar bed en loopt weg. Probeer hierin ook consequent te blijven. Geef verder smoesjes (water drinken, plassen, kusje) geen aandacht en probeer discussie te vermijden. Je kunt de deur een stukje openlaten staan en de lamp op de gang aan laten, wanneer er angst voor donker speelt. En als het dan goed gaat en het is zonder problemen gaan slapen, geef je kind dan de volgende ochtend compliment, dat sterkt je kind, zodat het de volgende avond ook weer goed gaat.

Heeft jouw kind ook slaapproblemen? Wat is jouw oplossing?

Wil je tips meer toegespitst op jouw persoonlijke situatie of heb je een vraag, mail dan naar info@kindercoachutrecht.nl of maak een afspraak via het contactformulier op de site. 

Laat een reactie achter