De kracht van tekenen met kinderen

Afgelopen week kwam er een jongen van vier jaar bij mij in de kamer naar binnen gelopen. Hij zei tegen mij:  ‘ik ben boos’. Ik wilde hier natuurlijk aandacht aan besteden voordat ik verder kon. Ik vroeg hem dus waarom hij boos was. Maar hij kon het mij niet vertellen.

Toen heb ik hem een papier gegeven en hem ‘boos’ laten tekenen. Daar kon hij wel iets mee. Hij begon een boos hoofd te tekenen en begon hier uit zichzelf over te vertellen. Via deze weg kon ik hem ook vragen stellen over de boosheid die hij op dit moment voelde. Wat is dat dan boos zijn? Wat maakt jou boos? Waar ben je nu boos over? Nu kon hij er, al tekende, wel over praten.

Wanneer je kind niet kan vertellen waarom hij boos, bang of verdrietig is, kun je je kind het laten tekenen. Vaak kunnen ze dit heel goed. Aan de hand van wat je kind tekent, kun je erover praten. Je kunt ook over het gevoel in het algemeen praten. Of vertellen wanneer jij een keer dat gevoel had. Dat geeft je kind het gevoel dat hij er niet alleen in staat. Bovendien besteedt je aandacht aan zijn gevoel zonder dat je daar een oordeel over geeft. En heeft je kind de gelegenheid gekregen zijn hart te luchten.

Nadat de jongen vertelde waarom hij boos was, was het over. Hij was niet boos meer. We konden verder werken aan datgene waarvoor hij gekomen was. Soms kan de oplossing zo simpel zijn!

Tekenen met kinderen, doe jij dat wel eens? Wat voor moois komt daar uit naar voren?

Wil je meer tips toegespitst op jouw persoonlijke situatie of heeft u een vraag, mail dan naar info@kindercoachutrecht.nl

2 Reacties
  1. Soms is het moeilijk om je emoties te uiten. Tekenen is ook een vorm van emoties uiten. Er is echt heel veel uit een tekening te halen en met tekeningen te doen. Fijn dat ook steeds meer kindercoaches dat ontdekken :-)

    Groetjes,
    Tanja Zwiers
    Tekentherapeut

Laat een reactie achter