Kinderen die zeuren, we hebben er als opvoeder allemaal wel eens mee te maken. Maar heeft zeuren ook een functie?
Mama…mag ik een broodje? Ja, ik ga zo een broodje voor je maken. Mama, ik wil eten, ik heb honger!! Ja, ik zei net toch al dat ik iets voor je ging maken, even geduld! Mama…ik heb honger!!
Komt je deze situatie bekend voor? Ja? Lees dan verder!
Wat is zeuren eigenlijk?
Zeuren is eigenlijk gewoon herhaaldelijk zeggen wat je wilt. Het is een vorm van communicatie. Wanneer je als kind zeurt, dan ben je een doorzetter. Dan weet je wat je wilt en hou je niet op met dat te vertellen, totdat je het krijgt. Echter, het is wel op een klagende manier van praten, vaak met een irritante stem. En dat kan ons als opvoeder nogal eens frustreren.
Heeft zeuren een functie?
Kinderen hopen uiteindelijk geholpen te worden door iemand door het herhaaldelijk vertellen wat ze willen. Je trekt er als kind de aandacht mee. Maar helaas is dat wel vaak negatieve aandacht. Dan wordt er vaak juist niet gegeven wat het kind verlangt maar wordt het afgedaan met: ‘hou op met zeuren’ of ‘als je zo doorgaat, lig je vanavond vroeg op bed’.
Anti-zeur strategie
Wat kun je dan doen? Laat je kind weten dat je hem/haar gehoord hebt. Bijvoorbeeld: ‘Jij wilt graag iets eten’. Gebruik hierbij zoveel mogelijk dezelfde woorden als het kind. Je erkent de behoeften van je kind, maar ook de gevoelens: ‘Jij hebt honger’.
Daarna vertel je je kind de realiteit. Jij als opvoeder bepaalt uiteindelijk wat/hoe het gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: ‘ik maak de afwas af en dan smeer ik een broodje voor je’. Wees hierin concreet en duidelijk. Vooral jonge kinderen hebben geen besef van tijd, dus kunnen niet veel met de begrippen ‘straks’, ‘zo’ en ‘even ‘.
Heb jij ook wel eens te maken met een zeurend kind? Wat is jouw strategie? Laat een reactie achter hieronder, zo helpen we elkaar!